BSF through the years     2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

30
Sep

DESETI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM U OKTOBRU – NEMA MIRA BEZ POVERENJA

Jubilarni, deseti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Nema mira bez poverenja” biće održan onlajn tokom oktobra 2020. godine.

Učesnici desetog Beogradskog bezbednosnog foruma pokrenuće diskusiju o pitanjima koja su se nametnula kao posebno značajna u prethodnom periodu obeleženom pandemijom – nedostatak poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima, koji se ispoljio kroz krizu multilateralizma, poverenje u tehnologiju i njen uticaj na globalni razvoj, stanje demokratije, koja se među prvima našla na udaru tokom pandemije.

Tokom šest dana biće reči o dijalogu Beograda i Prištine (22. oktobar), budućnosti Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana (27. oktobar), izborima u Sjedinjenim Američkim Dražavama (22. oktobar), odnosu između tehnologije i privatnosti (27. oktobar), anti-zapadnim narativima u državama Zapadnog Balkana (20. oktobar), depopulaciji (21. oktobar), krizi demokratije i solidarnosti (14. oktobar).

Pitanja poput populizma, ekstremno desničarskog nacionalizma i organizovanog kriminala sve više opterećuju globalno društvo i o njima će se takođe govoriti na jubilarnom, desetom Beogradskom bezbednosnom forumu.

Forum će i ove godine obuhvatati i akademski događaj koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje, regiona i sveta, ovog puta na temu „Zarobljavanje države i bezbednost“ (20. oktobar).

Na Forumu će učestvovati Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, Tomaš Petriček, ministar spoljnih poslova Češke, Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Ivan Krastev, vodeće ime u političkoj teoriji, Tomas Karoters, stručnjak za pomoć izgradnji demokratskih kapaciteta, Majlinda Bregu,generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju, i drugi.

Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji. Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Za deset godina, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma je organizovano preko 230 diskusija, koje su okupile preko 4000 učesnika i preko 900 panelista, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

 

Kontakt za medije: Dragana Belanović, media@belgradeforum.org ili 064/647-9097.

Onlajn AKREDITACIJA MEDIJA počinje u ponedeljak, 5. oktobra 2020.