BSF through the years     2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

9
Oct

Deveti Beogradski bezbednosni forum u oktobru o potrazi za pravdom u svetu podela

Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela” biće održan u od 16. do 18. oktobra 2019. godine, u hotelu Hajat u Beogradu.

Učesnici diskusija na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu ponudiće odgovore na značajna pitanja – može li međunarodna zajednica da prevaziđe razlike i pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, koja je uloga regionalnih aktera u tom procesu i na koji način se mogu rešiti dugotrajni „zamrznuti konflikti“. Kriza liderstva i „plima populizma“, neujednačeni rast i povećanja nejednakosti pojačavaju težnju i potrebu za pravdom u svetu. Države ugrožavaju tzv. hibridne pretnje, klimatske promene, demografske krize i nove migracije. Ovi trendovi se odvijaju istovremeno u kontekstu sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Tokom tri dana biće reči o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu.

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju“, koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona.

Na Forumu će učestvovati Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Austrije, Vesna Pusić, bivša ministarka za spoljne poslove i evropske integracije Hrvatske, Goran Trivan, srpski ministar zaštite životne sredine, Natali Toči, bivša savetnica Frederike Mogerini, Martin Povejšil, zamenik ministra spoljnih poslova Češke, Aleksej Kovalev, istaknuti ruski novinar i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana. Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.

Beogradski bezbednosni forum je jedini događaj ove vrste koji je rezultat inicijative organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Od prvog izdanja u 2011. godini, BSF se ubraja u najprestižnije događaje u oblasti bezbednosti i spoljne politike u jugoistočnoj Evropi. Svake godine okuplja više od 100 govornika i 700 učesnika, među kojima su donosioci odluka i kreatori politika, predstavnici bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije i regiona, ali i ostalih delova Evrope i sveta.

Kontakt za medije: Dragana Belanović, media@belgradeforum.org ili 064/647-9097.